U pretprodaji dvostruki live album “Krug” grupe EKV

Za nepunih 12 godina koliko su postojali, grupa „Ekatarina Velika“ (kroz sve svoje „pojavne oblike“) ostavila je najjači uticaj na, ne samo muzičku scenu Jugoslavije i njenih nasljednica, već i na čitave generacije ljudi svojom beskompromisnom kritikom tadašnje – pa i dalje prisutne – ideologije.

Album „Krug“, posljednje zvučno zabilježeno svjedočanstvo kultne grupe „EKV“, sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine prije smrti Milana Mladenovića dugo se smatrao za izgubljen, gotovo „mitski“ snimak. Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju „Mascoma“ stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i „krug“ se, i zaista, zatvara (nakon izdanja „Iznad grada“, snimka sa koncerta iz Sava Centra 1993. godine).

„Na upravo objavljenom albumu “Krug” instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, poslije svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabilježenom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umjesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svjedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere“, kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar.

Dvostruki CD „Krug“ od danas se nalazi u pretprodaji na sajtu Mascoma dok na YouTube-u možete poslušati prva dva – simbolično odabrana – singla, „Kao da je bilo nekad“ i „Krug“.

Idi na alatnu traku